Hilletje van de Bospoort

Het kruidenierswinkeltje aan de Bospoort is eind 19de eeuw gebouwd. Het was een woonwinkel opgetrokken van bakstenen met een symmetrische voorgevel. In het midden de winkeldeur en daarboven een stolpvenster met keperboog. Later werden er achter dit venster twee slaapkamers getimmerd voor beide dochters. Begin 1900 gingen Lammert -Hendrik en Bartje -Christina van de Bospoort het huis bewonen. Al snel begonnen ze een kruidenierswinkel, hun goederen stalden ze uit achter het rechter venster om zo hun koopwaar aan te prijzen.

Achter de winkel was de woonkamer met twee bedsteden en verder stond er de platte buis kachel tegen de schouw. In de achteraanbouw was de poepdoos te vinden. Als het echtpaar de winkel start is het hard werken voor ze, Lammert ging de boer op mijn zijn kruidenierswaren omdat er weinig te verdienen viel van wege het geringe aantal inwoners en de concurrentie. .Er werd in die tijd ook veel gevent in de straten, dit gebeurde dan met paard en wagen, op de bak of transportfiets.

Bartje stond altijd achter de donkerrode toonbank die afstak tegen de okergele grutterskast. De bakken onder in de kast waren goed gevuld met vermicelli, suiker sago etc.Ook werd er stijfsel en groene zeep los verkocht, dat werd dan verpakt in grauw papier.

Later namen de dochters Hilletje en Bartje de winkel over, Hilletje was de drijvende kracht achter het winkeltje ,maar was niet erg leuk voor haar zuster. Als kind logeerde ik vaak bij mijn oma op de Stomperkamperweg en toen ben ik er toen veel geweest en als je dan had afgerekend werd er gevraagd of je een balletje wilde en dat wilde ik natuurlijk wel.In 1975 is Hilletje overleden en werden de deuren van het winkeltje gesloten. De dames hebben altijd erg zuinig geleefd en na hun overlijden is alles naar de kerk gegaan.

Klop op de deur om binnen te gaan

Het winkeltje is na bijna 30 gesloten te zijn geweest gerestaureerd en op zaterdag weer geopend voor publiek. Inmiddels is het een stichting en hebben veel vrijwilligers er de nodige uurtjes in zitten. Veel spullen uit die tijd zijn teruggevonden in het winkeltje en het woonhuis. Wandrekken, de grutterskast met scheppen, papieren zakjes die aan een touw boven de toonbank hingen en een weegschaal zijn bewaard gebleven. In de kelder stonden nog weckflessen met inhoud uit 1975,die zullen inmiddels wel niet meer smaken.Het is zeker de moeite waard om er een kijkje te nemen en oude herinneringen op te halen. Het winkeltje is geopend op zaterdag van 11.00 tot 16.00.

 

index next