De knalrode 'boerengeraniums', de Franse geraniums met hun enorme bloemen in allerlei tinten, de hanggeraniums die in de loop van de zomer een waterval van bloemen produceren: ze behoren allemaal tot de enorme familie met de latijnse naam Pelargonium. Tot die familie behoren ook geraniums die niet spectaculair bloeien maar wel verrukkelijk geuren. Het bekendst is de citroengeranium die hij de minste aanraking ruikt naar citroen. Maar er zijn ook Pelargoniums die geuren naar rozen, appeltjes, limoen en pepermunt!

Geraniums groeien en bloeien mooi in potten, bakken en hang- mandjes die gevuld zijn met een goede kwaliteit potgrond. Het allerbelangrijkst is dat het water altijd weg kan lopen. Geraniums die te lang met hun wortels in het water staan, redden het niet. Met een laag potscherven voorkomt u dat het afvoergaatje in een pot verstopt raakt. Zet de pot ook een eindje van de grond (op stenen bijvoorbeeld of op speciale onderzettertjes van het tuincentrum).
w!r Geranituns die vorstvrij overwinterd hebben beginnen nu flink te groeien. Zodra u dat ziet, knipt u ze een stuk terug.


Zet altijd de broes op de gieter wanneer u jonge geraniumplantjes water geeft. Op die manier wordt het water mooi verdeeld. Handig is een laagje grind dat voorkomt dat de grond snel uitdroogt.

Geef regelmatig water en planten- voeding (vloeibaar of in de vorm van tabletjes). De geraniums mogen vanaf half mei weer buiten staan, want dan is de kans op nachtvorst voorbij. Begin de eerste week van mei met het 'afliarden', door de geraniums overdag steeds langer buiten te zetten.

De geraniums staan nui n volle bloei. Geef ze regelmatig water, zorg voor extra voeding en haalde uitgebloeide bloemen er telkens uit. Dit is de beste tijd om gerani ums te stekken.

Haal geraniums voor de eerste nachtvorst naar binnen en zet ze in een koele, vorstvrije ruimte. Haal alle vergeelde blaadjes en beschadigde delen van de planten af. Knip de geraniums nog niet terug, dat doet u pas weer in het voorjaar. Geef alleen een beetje water als de kluit echt


Stekken
1.Snij een gezonde top van 5cm uit de plant en haal de onderste blaadjes eraf.

2.Snij de stek vlak onder de knoop (de verdikking van de stengel) af en steek de stek in een potje dat gevuld is met stekgrond.

3.Trek een plastic zakje over de stekken heen of zet ze in een kas.Hou de grond vochtig en lucht de stekjes regelmatig.Na enkele weken beginnen de stekken te wortelen en kunnen de plastic zakjes eraf.

De boerengeraniums met hun enorme bloemen en allerlei tinten behoren tot de Pelargonium familie.Tot die familie behoren ook bloemen die niet spectaculair bloeien ,maar wel heerlijk geuren zoals de citroen geranium.

Ze houden niet van natte voeten,daarom is het raadzaam om een laag scherven onderin de bakken te leggen.Geef ze regelmatig plantenvoeding.Haal de geraniums voor de eerste nachtvorst naar binnen en zet ze op een koele plek.Haal de vergeelde blaadjes eraf ,knip ze nog niet kort , dit doet u in het voorjaar.Geef ze af en toe een beetje water om uitdrogen van de kluit te voorkomen.


 Back Home

Bron.:Margriet